~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 96 Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2005

Σύναξη

            Το 96ο τεύχος της Σύναξης έχει ως θέμα του αφιερώματος του το φαινόμενο της μετανάστευσης. Η προσέγγιση που επιλέγουν όλα τα κείμενα είναι η θεολογική χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται αυτό το τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα με εύκολα λόγια και σκέψεις χωρίς κόστος.

            Στην αρχή του αφιερώματος δημοσιεύεται ένα σχόλιο του Ν. Ζία πάνω στο πίνακα «Πρόσφυγες» του Φώτη Κόντογλου, πίνακας που κοσμεί και το εξώφυλλο του συγκεκριμένου τεύχους.

            Το πρώτο μελέτημα του αφιερώματος είναι του Χ. Σταμούλη. Ο συγγραφέας μιλάει για την ανθρώπινη μετανάστευση μέσα από το παράδειγμα της θεϊκής μετανάστευσης όπου ο Υιός του Θεού σαρκώθηκε την ανθρώπινη φύση. Με την σάρκωση του ο Χριστός προέβαλλε το ήθος του ανοίγματος στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα με κίνητρο την Πατρική αγάπη. Μέσα λοιπόν από την θεολογία που πηγάζει από την Σάρκωση καλείται ο άνθρωπος να καθορίσει την στάση του απέναντι στον μετανάστη, στον ξένο.

            Στο κείμενο του ο Α. Παπαντωνίου μελετάει το θέμα της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και το κατά πόσο αυτή η πολιτική και οι συνέπειες της είναι συμβατές με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή μελέτη εστιάζει στο παρόν της Ένωσης αφού πρώτα παρουσιαστεί συνοπτικά η εξέλιξη των μεταναστευτικών πολιτικών που ίσχυσαν κατά καιρούς στον χώρο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

            Η τρίτη κατά σειρά μελέτη του αρχιμανδρίτη Γ. Παπαθωμά ασχολείται με τις καταστάσεις ανελευθερίας και αναγκαστικής θρησκειακής διπλοπροσωπίας που προκαλούνται από ανόμοιους- μεικτούς γάμους. Εξετάζει κατά σειρά τον εκκλησιαστικό, τον ανόμοιο(διαθρησκειακό), τον μεικτό( διαχριστιανικό) και τον πολιτικό γάμο.

            Η μελέτη του Β. Μακρίδη εξετάζει τα προβλήματα της μετανάστευσης στον ευρωπαϊκό χώρο που έχουν πολιτισμική και θρησκευτική υφή. Ο συγγραφέας υιοθετεί μια κοινωνιολογική ματιά και όχι μια θεσμοκρατική. Δηλαδή κυρίως περιγράφει τους νοητικούς χάρτες ανοχής και μη- ανοχής απέναντι στον μετανάστη στις κοινωνίες των χωρών υποδοχής μεταναστών δηλαδή στις δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες.

            Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τρία κείμενα. Στο μικρό κείμενο της Π. Κανελλοπούλου γίνεται λόγος για την εικόνα του ξένου μέσα από την εικόνα του κατεξοχήν Ξένου που είναι ο Χριστός. Ο Γρ. Ιωάννου παρουσιάζει στην μελέτη του μια άλλη διάσταση του μεταναστευτικού φαινομένου που είναι η ύπαρξη παιδιών από αλλοδαπές οικογένειες στα ελληνικά δημοτικά σχολεία. Ο συγγραφέας περιγράφει τα προβλήματα προσαρμογής αυτών των παιδιών και τρόπο που το εκπαιδευτικό σύστημα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα με τη σειρά του. Τέλος υπάρχει ένα κείμενο μιας φοιτήτριας ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε στην Αλβανία και έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Η φοιτήτρια στο κείμενο της αφηγείται τη σχέση της με το Θεό και την Εκκλησία ως μετανάστρια.

            Στην στήλη του περιοδικού Ορθόδοξος Κόσμος περιλαμβάνεται ένα κείμενο του Κ. Μπλάθρα για την ταινία Ναζαρέν του Λουί Μπουνιουέλ, μια παρουσίαση των τευχών 89, 90, 91 του περιοδικού Επίγνωση από τον Ν. Τριανταφυλλόπουλο και ο Β. Φανάρας παρουσιάζει συνοπτικά κάποιες εισηγήσεις και την γενικότερη συζήτηση που διεξήχθη στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «η ανθρώπινη ύπαρξη στα όρια της βιοιατρικής» στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας τον Απρίλιο του 2005. Επιπλέον στο περιοδικό περιλαμβάνεται η στήλη Σελίδες Διδαχής όπου ο Χ. Παπασωτηρόπουλος αναλύει τον τρόπο εφαρμογής της παιδαγωγικής μεθόδου της ομαδοσυνεργατικής μάθησης στο μάθημα των Θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου. Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες του Διάλογος με τους Αναγνώστες και Το Βιβλίο.

           

Αναζητηση