Γεώργιος Πατρώνος, Η θέωση του ανθρώπου. Υπό το φως των εσχατολογικών αντιλήψεων της Ορθόδοξης Θεολογίας, Αθήνα: Εκδόσεις Δόμος, 19952, σελ. 308.
Αφορμή για την ειδική αυτή μελέτη, αποτέλεσε, σύμφωνα με το συγγραφέα, η μικρή αλλά συνοπτική εργασία του P.B. Bilaniukμε τίτλο TheMisteryofTheosis, όπου υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα συσχέτισης του θέματος της θέωσης με την εσχατολογία, για μια ορθή κατανόηση της βιβλικής και πατερικής ανθρωπολογίας.
Στην εισαγωγή του ο συγγραφέας ασχολείται συστηματικά με τη σημασία της θέωσης στον ελληνιστικό κόσμο, τον Πλατωνισμό, τον Στωικισμό, το Φίλωνα, το Qumran, τις ανατολικές θρησκείες, τη βιβλική ανατολική παράδοση και την πατερική διδασκαλία.
Στο πρώτο κεφάλαιο ο Γεώργιος Πατρώνος αναζητά τη θεοκεντρικότητα της θέωσης καθώς και τα χριστοκεντρικά της στοιχεία, όπως αυτά απορρέουν από την πλούσια βιβλική και πατερική παράδοση.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, αξιοποιώντας και πάλι τις πηγές, εκθέτει την πνευματολογική και εκκλησιολογική κατανόηση της θέωσης του ανθρώπου.
Στο τρίτο κεφάλαιο επιχειρείται η οντολογική διερεύνηση της θέωσης και στο τέταρτο κεφάλαιο η σχέση θέωσης και ορθόδοξης πνευματικότητας. Για το συγγραφέα μέσα στο πλαίσιο της ορθόδοξης παράδοσης και πνευματικότητας επιτυγχάνεται η ουσιαστική θέωση όλου του ανθρώπου και όλης της δημιουργίας. Η θεώρηση δε της οργανικής και λειτουργικής σχέσης της ιστορίας και της εσχατολογίας μας απομακρύνει από τον κίνδυνο απολυτοποίησης της ιστορίας.
Η εργασία κλείνει με επιλεγμένη βιβλιογραφία, πίνακα αγιογραφικών χωρίων και πίνακα ονομάτων και θεμάτων.